Еврокомисар Кристалина Георгиева определи като добър баланса между контрола върху разходите и възможностите за отпускане на бюджетни средства, които да позволят по-бързо усвояване на еврофондовете у нас. Това тя каза пред журналисти минути преди празничния концерт в зала "България" по повод 9 май - Деня на Европа.

Според нея безработицата ще е актуален проблем и през следващите месеци и до края на годината няма да се види промяна в това отношение. Европейската комисия оценява като положително акцентирането върху такива отрасли, в които има вероятност да бъдат открити нови работни места, каза еврокомисар Кристалина Георгиева. Като такъв отрасъл, който е ускорил движението на еврофондовете, Георгиева посочи строителството.

Положително се приема от Брюксел, че българското правителство здраво държи бюджета, особено в ситуацията, в която се намираме сега, както и, че се ускорява усвояването на еврофондовете, посочи още еврокомисарят.

На въпрос за ситуацията в Гърция Кристалина Георгиева посочи, че в Комисията напълно се оценява сериозността на проблема и се действа много решително. По думите й утре ще има заседание на ЕК заради Гърция. В момента най-важно е да се успокоят пазарите и да се покаже, че единството в Европа е много силно, за да се преодолее тази криза, каза тя.

Георгиева посочи, че най-важната задача в нейния ресор е да се мобилизира помощ за района Сахел в Африка преди ситуацията там да се превърне в продоволствена криза и да се увеличат децата, умиращи от глад. Планирано е помощта от 30 милиона евро, които Брюксел ще отпусне за този регион, да бъдат увеличени с още 26 милиона, каза еврокомисар Георгиева. Тя допълни, че по този повод планира посещение в Нигерия.