Световният мир е заплашен от климатичните промени. Това твърдят специалисти от ООН. Повод за опасенията е обявяването на бедствен глад в Сомалия.

Три милиона и 700 хиляди жители на африканската държава са заплашени от гладна смърт заради изключително тежката суша в страната. За последно подобна ситуация имаше в началото на 90-те години, когато драматични кадри на умиращи от глад деца обиколиха света. Ситуацията в момента е още по-страшна, предупреждават анализатори.

Сушата и гладът може да се разпространят и в други части на Африка и да предизвикат международни конфликти. От началото на годината Международната програма по прехрана към ООН на няколко пъти предупреди, за исторически скок на цените на храните в целия свят.

Климатични промени водят до увеличаване на броя на природните бедствия, а това ще има  последици за глобалната сигурност, предупреди директорът на Програмата на ООН за околната среда. Въпреки че науката все още не е наясно с всички причини за  глобалното затопляне, промяната в климата е факт, който засяга всички сфери на обществото. Описан беше сценарий, според който температурите ще се повишат с 3-4 градуса в течение на век, а нивото на световния океан ще се повиши с един метър.