Днес се очаква ВСС да открие процедурата за избор на нов главен прокурор. Седмица след това трябва да започне внасянето на предложения за кандидати за поста.

За избора на настоящия главен прокурор - Никола Филчев, имаше политически натиск върху някои от членовете на Висшия съдебен съвет, заяви пред би ти ви Нели Куцкова и посочи, че лично върху нея такъв натиск е упражнил Йордан Соколов.

Възможно е всички кандидатури да станат ясни до началото на февруари. Нов главен прокурор могат да предложат група от петима членове на ВСС и министърът на правосъдието Георги Петканов. След като станат ясни всички кандидатури, 25- те членове на ВСС ще разполагат със седем дни за размисъл преди да започнат гласуването. Магистратите ще изслушат кандидатите по азбучен ред и ще гласуват тайно.

За избран се смята този кандидат, който събере 17 гласа. Ако няма такъв, двамата кандидати с най-много гласове отиват на балотаж. До момента само директорът на националната следствена служба Ангел Александров и депутатът от БСП Младен Червеняков са обявили, че ще участват в надпреварата. На 22 февруари изтича мандатът на главния прокурор Никола Филчев, встъпил в длъжност на тази дата през 1999 година.