Смята се, че известен риск има при консумиране на полусурово месо. Лекарите уверяват, че заболяването не може да се предаде на хора при консумация на теримично обработено птиче месо и яйца, защото вирусът умира при температура над 70 градуса. В указанията на Здравното министерство се дават следните препоръки за предпазване от птичи грип.

- Да се избягват директни контакти с домашни птици, особено с болни и умрели пернати.

- Да се избягват всякакви контакти с диви птици. Ловът на водоплаващи също е забранен.

- Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения.

- Да се обработват при висока температура всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната.

- Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход.

- Да се спазва висока лична хигиена.

От Здравното министерство препоръчват, хората които се почувстват силно неразположение, възпаление на очите или затруднено дишане до 10 дни след контакт със болни птици, задължително да се обърнат към личния си лекар или към специалист по инфекциозни болести.