Въвеждането на изискванията за качество и контрол на храните ще доведе до отпадане от пазара на фирмите, които все още работят на тъмно. Така смятат от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич.
Около 100 са фирмите в Добричка област, които произвеждат хляб, закуски и сладкарски изделия. Голяма част от тях вече са изпълнили около 60% от европейските изисквания за контрол и качество на храните. В сладкарската фабрика на Димчо Димов можеш да влезеш единствено със специално облекло. Там отдавна са въвели задължителните добри производствени и хигиенни практики. Във фирмата работят 10 души. Всички са обучени и са преминали специални курсове. Технологичният процес е изцяло съобразен с изискванията на ЕС, а целта е да не се допуска замърсяване на готовата вече продукция.
Въвеждането обаче на стандартите изисква и доста средства. Затова най-големият проблем пред производителите е нелоялната конкуренция в бранша. Хлебарите и сладкарите се надяват, че след въвеждането на задължителните стандарти в хранително-вкусовата промишленост от пазара ще изпаднат некоректните фирми.
