Британският премиер Тони Блеър прогнозира, че преговорите ще бъдат тежки, но на всяка цена трябва да се постигне споразумение. "Прогнозата, че преговорите ще бъдат трудни, беше съвсем вярна, защото всяка страна има своя позиция. Става дума за пари, за въпроси, които са много сериозни за редица държави. Според мен всички осъзнават, че ако се споразумеем за бюджета, то ще бъде сега" .

Според шведския министър-председател Йоран Першон шансът лидерите да се договорят е петдесет на петдесет. Председателят на Европейската комисия обаче заяви, че е оптимист. "Смятам, че можем да постигнем споразумение. Все още съществуват огромни различия, но причината е, че не сме обсъждали конкретни цифри. Това ще започне утре" .

Новото предложение на британското председателство срещна неодобрението на повечето страни-членки. То предвижда увеличение на бюджета, повече пари за новоприетите членове, но изключва по-нататъшно намаляване на британската отстъпка. Лондон обаче настоя, че ще внесе трето предложение само ако има реална възможност за постигане на споразумение

Според председателя на Европейската комисия постигането на споразумение е възможно. По думите му пропастта е все още голяма, защото не са били обсъждани цифри. Това ще започне утре. Ако лидерите на 25-те не стигнат до споразумение, от така създалата се ситуация най-много ще загубят новоприсъединилите се държави, които с новия бюджет трябва да получат значително по - малко средства от структурните фондове.