Около пет на сто ръст в туризма за тази година прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференция след срещата си с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Рифай посочи, че прогнозата е осъществима.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов каза, че ръстът се очаква основно от туристи от традиционните пазари за страната - Германия, Централна Европа, Русия, както и от Румъния, Сърбия и Македония.

За миналата година има спад на приходите от туризъм от 5-6 на сто заради кризата, съобщи министърът.

По отношение на проблема с визите за руски туристи министърът съобщи, че Министерството на външните работи се е ангажирало да направи промяна в системата за издаване на визи, като останат възможностите те да се издават в изнесения център, в консулската служба и по електронен път. Работна група ще определи практическия механизъм на тези възможности в рамките на шенгенските изисквания към България като страна кандидатка. Очаква се яснота по въпроса да има в петък, 30 април, уточни Маринов.

България е домакин на 51-та сесия на Комисията за Европа към Световната организация по туризъм на 28 и 29 април в София. Участието в сесията е сред първите прояви на генералния секретар на организацията - представителят на Йордания Талеб Рифай.