Новите предложения предвиждат увеличение на сумата с 2 и половина милиарда евро.

Според председателя на Европейската комисия, въпреки отстъпките, ще е невъзможно присъединяването на България и Румъния.
По новите разчети съюзът може да разполага с близо 850 милиарда евро за периода 2007 - 2013 година. Това според британския външен министър Джак Стро е честно към новите страни-членки. Предишните предложения бяха отхвърлени от мнозинството държави.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Дурао Барозу и много анализатори обявиха за невъзможно присъединяването на България и Румъния през 2007 година. Днес Барозу отново посочи, че новите предложения не са достатъчни.

“Казвал съм го и преди, но мога да го повторя и сега. Предложенията, направени от британското председателство при последните преговори, които се повтарят сега в новия план, правят невъзможно от административна гледна точка, да приемем България и Румъния в сегашните институции”, заяви Барозу.

Бюджетът на Евросъюза ще е тема на започващата утре среща на върха в Брюксел. Полша обяви, че ще наложи вето на последните предложения, ако те не бъдат променени.