Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че според него и френският президент Жак Ширак, и британският премиер Тони Блеър искат да бъде постигнато споразумение за бюджетната рамка на Европейския съюз за периода 2007-2013 г. по време на поредната среща на върха на съюза, която започва утре в Брюксел.

Барозу отбеляза, че задачата на Блеър е трудна, защото британските медии определят и най-незначителните отстъпки на страната им като предателство. Председателят на Европейската комисия предупреди, че ако британският премиер не успее да постигне споразумение, това ще има много негативни последици за съюза.

Върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че е оптимист за постигането на споразумение. Германският канцлер Ангела Меркел обаче прогнозира, че преговорите ще бъдат много трудни. Тя заяви, че Берлин няма да се стреми към споразумение на всяка цена.

По-рано Барозу заяви, че ако предложените от Великобритания съкращения в бюджета бъдат приети, това ще постави под въпрос приемането на България и Румъния в съюза на първи януари 2007-ма година.