Тийнеджърите, които спят по-малко от осем часа през делничните нощи, консумират повече нездравословни храни от връстниците си, които си набавят необходимите часове за сън, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Авторите на проучването от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обясняват, че недоспиването често се изразява в хронични промени в храненето, които увеличават риска от затлъстяване, особено при момичетата.

Предишни изследвания са показали, че недостатъчният сън води до натрупването на излишни килограми, но настоящето проучване обяснява откъде идват допълнителните калории.

Повишеният прием на мазни храни, които обикновено са богати на калории, увеличава общия дневен прием на калории, и ако това се случва редовно, може да доведе до напълняване.

За целите на изследването специалистите са наблюдавали 240 тийнейджъри на възраст между 16 и 19 години. Изследователите са установили, че онези от тях, които не си доспивали, си набавяли допълнително 2,2 процента калории от мазни храни.

Специалистите допълват, че рискът е обратим. Те са открили, че всеки допълнителен час сън намалява средно с 21 процента необходимостта да се приема голямо количество калории от нездравословни храни.