Британското председателство направи предложение за намаляване на субсидиите за новоприетите 10 държави, което беше разкритикувано от голяма част от новите и част от старите членове. Днес британският премиер ще продължи опитите си да разреши разногласията около бюджета. Междувременно външният министър Джак Стро каза, че Великобритания подготвя ново предложение за бюджета.

Настоящото британско предложение предвижда субсидиите за новите 10 държави-членове да бъдат намалени с 8%. Според Блеър новите страни не могат достатъчно ефективно да усвояват тези средства. Ето защо бюджетът, изработен от Лондон, е с 24 милиарда евро по-малък от проекта на люксембургското председателство. Срещу това се обявиха премиерите на Франция, Унгария и Полша. Бюджетът за периода 2007- 2013 г. засяга пряко и нашата страна, която планира да се присъедини на 1 януари 2007 г. Според председателя на

Европейската комисията Жозе Мануел Дурау Барозу при такъв бюджет плановете на България и Румъния за присъединяване на 1 януари 2007 стават нереалистични.