Материалите за разхищенията на бившия директор на общинската фирма "Егида" Момчил Ямаков ще бъдат внесени днес в прокуратурата, каза в предаването "Тази сутрин" криминалистът Ботьо Ботев, началник на звено "Вътрешен контрол" в СО.

Приблизително щетите, нанесе на "Егида", са за над 1 млн. лева, заяви той. Необходима е обаче счетоводна експертиза, за да се установи дали няма и други щети за периода от 2005 - 2009 година.

"Не бих искал да кажа, че господин Борисов е знаел затова, което се е вършело в "Егида", каза той по повод твърденията, че още през 2006 година тогавашният кмет на София, сега премиер, е поискал отстраняването на Ямаков. "Сигнали имаше, но поводът, по който стана известна фирма "Егида", бе през 2007 година, когато по сигнал Цветан Цветанов е бил в гарнизонното стрелбище за проверка и не е бил допуснат до обекта", обясни криминалистът.

По думите му, тогава проблемът за гарнизонното стрелбище се е преекспонирал, но предвид конфигурацията в Общинския съвет и ръководството на "Егида" тогава, Демократическата партия е осигурила "чадър" и проблемът не е избегнат. Ботьо Ботев отказа да спомене имена, но заяви, че протичат лица и фирми, които се преплитат със "Софийски имоти".

Гарнизонното стрелбище до хотел "Хилтън", по думите на Ботьо Ботев, е било отдадено за 7 стотинки на квадратен метър за десет години занапред. Ботев допълни, че обектът от 2004 година е обявено за национален паметник на културата.

Злоупотреби за милиони, неизгодни договори и пропуснати ползи разкри Столична община при проверка в общинската фирма "Егида". Според данните, които изнесе кметът Йорданка Фандъкова предишното ръководство на охранителната фирма е източвало предприятието.

След проверката на Столична община в охранителната фирма „Егида" са установени 714 000 лева загуби.


Химикалка за 800 лева, арт пластики за по 2 000, машинка за подстригване, служебни автомобили, тостери, скара, слънчеви очила, пасти и четки за зъби, 300 000 лева за стари униформи, както и 50 000 лева представителни разходи - това са само част от харчовете на предишното ръководство на общинската фирма.

В същото време през октомври миналата година "Егида" отказа да охранява 35 от поверените й 55 подлеза. Причината, която тогавашното ръководство изтъква е, че те не носят приходи за общинската фирма, а само загуби.

Екипът ни посети един от подлезите, който вече не се охранява от "Егида". Сега той е обект на непрекъснати набези и няма осветление заради изпочупените крушки и откъснати кабели. Работниците, които чистят подлеза разказват, че всяка сутрин намират следи от вандализъм.

"Недейте сега да минавате, минете вечерно време. Елате вечерно време да видите какво е - пълно е с кучета тук. Някак си, ако може да се разчистят тези подлези, да се махнат тези кучета, погледнете каква е обстановката”.

"Много е занемарено, не знам дали всичко зависи от минаващите или е принос и на общината, като не се подържа редовно и се руши".

"Вътре е пълно с фекалии, боклуци, тъмно е, не знам кой би се осмелил да мине. Това е училище, децата също пресичат отгоре - това е всяка сутрин, всеки обяд, всеки следобед. Сигурно има едно 500 ученика, които пресичат отгоре - няма спасение. Не само този подлез, следващият също е ужасен – буквално пълен с фекалии, висящи жици под напрежение. Просто винаги някой може да си отиде, аз поне знам за два обира в предишния подлез", коментират хората.

Общината все още няма данни за това с колко средства се източва дружеството чрез преотдаване на магазините в подлезите, които то стопанисва. Схемата е била следната - помещенията се отдават срещу минимален наем, а след това се преотдават на много по-висока цена. По случая предстои прокурорска проверка.