Тази прогноза направиха пред Би Ти Ви председателите на двете алтернативни лозаровинарски камари у нас. Причината за масовата продажба на фалшив алкохол в България е, че почти половината от производството на алкохол у нас е в сивия сектор на икономиката.

В резултат на повишаването на акциза за догодина този сив сектор ще нарасне и ще произвежда още повече напитки опасни за здравето на хората.
Подобно предупреждение отправи още преди месец и половина Бранимир Ботев, председател на алтернативната камара на винопроизводителите. Тогава членовете на неговата организация обясниха, че всяка бутилка алкохол на цена под 7 лева трябва да предизвиква съмнение, че е истинска.
Бранимир Ботев:” Има за съжаление една част от продуктите високоалкохолните са със спирт, който не винаги минава през необходимия контрол и за чието качество и произход никой не може да гарантира. За голямо съжаление в стария вариант на закона за виното имаше текст, с който носеха наказателна отговорност тези които използваха вредни за човешкото здраве съставки като спирт с неясен произход. За съжаление този текст след изричната намеса на някои хора в предишния парламент отпадна."

Според българските закони контролът над лицензираните производители на алкохол се осъществява от Министерството на икономиката. Полицията може да се намеси, едва когато има данни за извършено престъпление по член 350 от НК – “За изготвяне и продажба на опасни за здравето на човека храни и питиета. Наказанието е между 5 и 15 години затвор”.