“Ако някой трябва да протестира в България, това са медицинските сестри и акушерките”, заяви Радослав Гайдарски при откриването на първия, учредителен конгрес на съсловието.

“Медицинските сестри вече имат 4-годишно образование като учителите, но заплащането е неадекватно на труда, който полагат”, категоричен беше здравният министър.

“Ако има някой толкова много ощетен в България, това са медицинските сестри и акушерките и всички останали средни медицински специалисти. Голяма част от тях вече са с висше образование и продължават да получават ония мизерни 180 лева”, допълни той.

Средният доход на тези медицински работници ще се увеличи, каза още министър Гайдарски, но не уточни с колко.
По думите му, преструктурирането на болниците няма да доведе до съкращения на сестри и акушерки. От съсловието отвърнаха, че и сега сестрите не достигат, защото не покриват минимума, 1 лекар да работи поне с 2 сестри. Според Нина Маринова, старша сестра в Ортопедично отделение, недостигът занемарява базовото обслужване на пациентите, като например храненето и хигиената. Настоява се и у нас да заработят помощник-сестри.
Според Министерството на здравеопазването обаче недостиг на сестри няма, а всичко е въпрос на оптимизиране на системата.