Днес президентът Георги Първанов се срещна със синдикалистите, и ги посъветва да засилят преговорите с ресорните министри.
На едночасовата среща държавният глава изрази пред тях своята загриженост за спокойствието в държавата и в българското училище.

“За мен е много важно това, което вие предизвикахте като публична дискусия да доведе до подготовката на своеобразен план за действие, на една програма, около която да се обединим всички ние държавници, политици, синдикалисти и професионалисти от средното образование с цел едно по-различно бъдеще на българското училище”, заяви той.

Държавният глава не е поел ангажимент за увеличаване на учителските заплати. По думите на синдикалистите позицията на президента съвпада с тяхната.

“Очевидно трябва да бъде съхранена финансовата стабилност в България и да бъде намерено едно отчитане на достойнството на българския учител, но в контекста на реформи и на ресурси за извършването на тази реформи”, допълни президентът.

От Синдиката на българските учители подкрепят идеята на просветното министерство за поетапно закриване на маломерни и слети паралелки в училище. Лидерът Янка Такева уточни, че това не трябва да става в някои отдалечени населени места в регионите в Момчиловград, Кърджали, Шумен и Силистра.

След срещата с Първанов, синдикалистите продължиха разговорите с тримата министри - на финансите, на социалната политика и на образованието. В неделя стачният комитет ще реши дали да даде отсрочка на управляващите или учителите да престъпят към стачни действия.
До утре ресорните министри трябва да представят какви според тях са възможните решения на проблема.

Междувременно учителските протести се разрастват и днес обхванаха още два града - Бургас и Русе.
Засега гладуващите учители в Бургас са двама, очаква се в следващите дни към тях да се присъединят още 18 преподаватели. Те искат 15-процентно увеличение на заплатите от 1 януари.
Ако това не стане, заплашват да стачкуват ефективно и да не оформят оценките на учениците за първия учебен срок.

В декларация, лидерите на учителските синдикати от Русе, заявяват, че ще преминат в безсрочна ефективна стачка, ако не бъдат удовлетворени стачните им искания. Солидарност с тях са изразили и синдикатите в Русенския университет, които заявяват, че също не изключват решение за национална стачка.