Столичният кмет Бойко Борисов, обсъди проблема с боклуците на София, с кметовете на Елин Пелин и на село Габра. Столичната община, заедно с екоминистерството и правителството ще търсят решение, което да удовлетворява всички, каза още Борисов. Засега боклукът няма да се извозва към Чукурово. "Нито една бала няма да извозим докато не сме абсолютно сигурни, че по никакъв начин няма да се причини щета или замърсяване на околната среда в тази мина". Местните жители на село Габра не останаха доволни от кметската среща.  

Хидроложките изследвания са показали, че няма опасност от екозамърсяване до мина Чукурово, където е определено място за събиране на балите с боклук. Това съобщи за Би Ти Ви, собственикът на мината - Христо Ковачки. Той ще предложи на столичния кмет Бойко Борисов през първата година сметта да се извозва в мината, без за това да се плаща наем.

Напрежението около мината е от два месеца, каза собственикът Христо Ковачки. Той е сезирал няколко пъти прокуратурата. Според него, всички от охраната, замесени в побоя над протестиращите, са представили при назначаването си свидетелства за съдимост, така че е необяснимо как част от тях са криминално проявени. Всички, които са постъпили имат свидетелство за съдимост. Христо Ковачки заяви, че е купил мината законно. Част от земята след това е продадена на фирмата, която кандидатства  за терен на  площадка за отпадъците. Той каза, че ще участва в конкурс за изграждане на завод за отпадъци.

 “Ние имаме опит в този бизнес, защото имаме най - модерния завод за преработка на автомобилни отпадъци в Европа на удобно място”. Четири години и над 100 милиона лева са необходими за изграждането на такъв завод, допълни Ковачки.