При евентуално снежно бедствие като миналогодишното, в морската столица ще бъдат мобилизирани специализирани автомобили и екипи на държавни, общински и частни фирми.

Това гласи проектонаредба на Общината за действия при бедствия, аварии и катастрофи.
Снегопочистващите фирми ще са задължени да извършват 24-часово наблюдение на пътната обстановка във Варна. Тази година те разполагат с повече багери и фадроми, а заради очакваните заледявания е увеличено и количеството на цистерните и камионите за опесъчаване.

“Мисля, че от горчивия опит, който имаме от миналата година сме се подготвили по-добре. По договорни изисквания от Общината за два от трите района на града, ние трябва да имаме 200 тона пясък и 600 тона луга. В момента в луговото ни стопанство има над 1000 тона, а соления пясък е 600 тона”, заяви Христо Фурчев, управител на “Инжстройинженеринг” .

За да не бъде повторена агонията на цял един град, останал без улици и транспорт за няколко дни, тази година община Варна е готова да мобилизира дори гражданите. В жилищните блокове, офисите и магазините ще трябва да има достатъчно количество лопати и гребла, които да бъдат използвани при обявяване на бедствено положение.