Освен растителната храна, по време на Коледните пости са разрешени виното и олиото, но без сряда и петък. За празничната никулденска трапеза е позволена и консумацията на риба. Ако обичате охлюви, миди, октоподи или раци може да си ги позволите, защото се смятат за постна храна.
Според православния календар постите са 3 пъти годишно. Това са Великденският пост, Богородичният и Коледният. Коледните пости започват на деня на Свети Филип - един от дванайсетте апостола.
В българските народни вярвания този ден се празнува в чест на кокошата болест "мрата" или "мратници". Целта на празника е да се умилостиви лошата сила, която мори птиците. Затова ритуалната храна включва задължително черен петел.
Дните от 14 до 21 ноември се наричат Мратински и се смятат за по-лоши дори от Мръсните дни, защото тогава човек може да се разболее от различни болести. Спазват се всички забрани за домакинска работа на жените.
Коледните пости са част от прехода на човешкия организъм от есен към зима. Според вярванията в жизнения ритъм на човека четиридесетдневието е възможно най-дългият период с едно и също емоционално състояние, в края на който чрез празник индивидът се пренасочва към нещо ново и по-добро.
