Огласяването на доклада на полската следствена комисия за катастрофата с президентския самолет "Ту-154М" през април миналата година се отлага с шест седмици. Това оповести днес вътрешното министерство във Варшава.

Докладът, който трябваше да бъде публикуван този месец, е задържан поради техническа повреда в едно от съоръженията на друг "Ту-154М", който е използван за симулационни тестове. Според експерти тези тестове са от особена важност за установяването на причините за катастрофата, в която загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души.

Руският доклад предизвика напрежение миналия месец, тъй като полската страна заяви, че той оневинява изцяло руските диспечери в контролната кула в Смоленск. Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че докладът на Москва е непълен и че само някои полски забележки са били отчетени в него.

ИТАР-ТАСС уточнява, че става дума за промяна в цвета на дисплея на един от  приборите на втория полски "Ту-154М", която не позволява приборът да бъде използван в режим "Head", тоест, че превозва високопоставени лица. От пресслужбата на полските ВВС съобщиха, че ново такова съоръжение е поръчано и скоро ще бъде доставено.