Президентът на САЩ Барак Обама предложи на Конгреса да приеме нови мерки за заздравяване на икономиката и увеличение на заетостта, които включват големи данъчни облекчения за инвестициите на бизнеса, постоянно увеличение на данъчните кредити за проучванията и развитието на компаниите, и инфраструктурни инвестиции на стойност 50 млрд. долара, съобщиха информационните агенции.

В реч за икономиката в Кливланд, щата Охайо, Обама предложи компаниите да могат да отписват 100 процента от новите си инвестиции в заводи и оборудване до края на 2011 г., което ще спести на бизнеса почти 200 млрд. долара за две години. Така правителството ще помогне на малкия бизнес да модернизира предприятията си и да обнови оборудването и ще стимулира големите корпорации да отиват в нови градове, каза Обама.

Президентът предложи да бъде въведен постоянен данъчен кредит за компании, които инвестират в изследвания за развитие на бизнеса. Тази мярка ще намали приходите в хазната със 100 млрд. долара за 10 години. Сумата ще бъде компенсирана с премахването на други данъчни облекчения, посочи той.

В понеделник Обама предложи план на стойност 50 млрд. долара, който предвижда за шест години да се обнови пътната инфраструктура и да се създадат нови работни места. Проектът предвижда ремонт на 240 000 километра пътища, изграждане и поддръжка на 6 400 километра железопътни линии, възстановяване или изграждане наново на 240 километра самолетни писти, както и модернизиране на системата за контрол на въздухоплаването.

Обама заяви още, че няма да продължи данъчните облекчения, приети през 2001 г. и 2003 г. по време на президента Джордж Буш, за семействата с годишен доход над 250 000 долара и за отделните лица с доход над 200 000 долара. Мярката е в сила до края на годината. Президентът посочи, че предпочита да облекчи данъците за средната класа, или за 97-98% от американците.

Предлагайки новите мерки, Обама се стреми да постигне две цели - да създаде условия за откриване на нови работни места и в същото време да запази мнозинството на демократите в Конгреса на САЩ и след изборите на 2 ноември. Според сегашни прогнози, републиканците имат шансове да увеличат броя на своите представители и дори да станат мнозинство в Камарата на представителите.