Част от длъжностните лица са участвали в създаването й. Води се следствие по случая. Това заяви финансовият министър Милен Велчев в отговор на депутатски въпрос.

Освен,че има шестнадесет уволнени митнически служители в Русе, още четиринадесет са пренасочени на други длъжности, подчерта депутатът от ОДС, Иво Цанев.
“Това е най-големият скандал в историята на митническата администрация, тъй като бе запечатан и кабинета на Главния секретар на Агенция “Митници” - Илиян Матеев и се разпространиха обвинения за организирана система за събиране на пари от митничари за своето откупуване от политици от управляващата коалиция.”

В отговор на Цанев, финансовият министър подчерта, че схемата не е сработила, МВР работи по случая, а служителите са уволнени или пренасочени с цел повишаване дейността на митническата администрация.
Той допълни: “Очевидно е, че това е първия известен случай, показващ безкомпромистност към подобни действия на лица, склонни да създават схеми, за да подтикват своите служители да извършват неправомерни действия.”

Милен Велчев отговори на други депутатски въпроси и каза, че приходите от митниците за месец септември са увеличени с 14 милиона лева спрямо миналата година.
Според него, Директорът на Агенция “Митници”, Емил Димитров, си върши добре работата за борба с корупцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!