Държавните болници са изразходвали нeцелесъобразно парите, отпуснати им от Министерството на здравеопазването.
Резултатите от финансовите проверки на 16 лечебни заведения, обяви днес министър Гайдарски. Тези болници имат дългове на обща стойност 191 милиона лева. Най-големите длъжници са: Университетската болница “Св. Екатерина”, “Пирогов”, Университетската болница в Пловдив, Националната кардиологична болница и Университетския център в Плевен, “Александровска” в София , Св. “Марина” във Варна, “Царица Йоанна” и болницата в Стара Загора. Те са подредени единствено и само по задължения, които имат към съответните кредитори. В Министерството вече са получени 8 писма от кредиторите, че са готови да блокират сметките на болниците-длъжници.

Най-много са разходите за лекарства, консумативи, медицинска апаратура и за ремонти. Някои от болниците са сключвали непрозрачни договори и са нарушили закона за обществените поръчки. Купувани са лекарства на пределни цени, при някои сумата е в пъти над договорената. При други - търгове въобще не са провеждани. От Министерството са разпоредили проверка и на дружествата и фондациите към тези държавни болници, както и на постъпилите пари в дарителските им сметки. Оказа се, че никой не е в състояние да надникне в сметките на тези организации, защото има законова база.

От Министерството предвиждат промени в управителните съвети на болниците. Ще искат и оздравителни планове. Министър Гайдарски обяви, че няма да уволнява директори. Ще им търсим отговорност и то строга, а каква - ще бъде определено допълнително. В момента министерството проверят 25 други болници.