От румънска страна бе заявена готовност за сътрудничество.

Преди дни бе съобщено за нов случай на болестта в Румъния. В селището Ваду Оий - окръг Констанца бе открита мъртва дива гъска, в която е установено наличието на вируса.

Мястото е на около 130 километра от Силистра и обстановката трябва да се следи с още по-сериозно внимание, каза директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров. Освен с новите случаи на птичи грип в северната ни съседка, д-р Димитров обосновава необходимостта от координиране на работата от двете страни по Дунав и със започналия прелет на диви гъски:

„Просто да бъдем адекватни, ако нещо избухне при тях по поречието на река Дунав, или пък при нас дойде по-скоро, да се информираме взаимно Ето, говорим, че е започнал вече прелетът, така че 20 дни е инкубационният период. От там нататък 20 дни на тръни ще бъдем всичките".

Заместник-председателят на Окръжния съвет в Кълъраш Стефан Драгуле увери, че са взети всички превантивни мерки за предпазване от заболяването и разпространението му, в това число и ваксинация на населението. Той обаче бе категоричен, че случаят на птичи грип на границата между общините Констанца, Слобозия и Кълъраш не означава, че е налице ново огнище на заразата.

„ До този момент, днешна дата, със сигурност ви казвам, няма нито един случай на заболяване от птичи грип в окръг Кълъраш. Каквото се говори, или ако се е чуло нещо, това са информации, които не са на по-твърда основа, нямат никаква гаранция, и ние се разграничаваме от това", бе категоричен Драгуле.

Освен, че ще обменят опит в прилагането на превантивни мерки от двете страни на Дунав, ветеринарните специалисти от Кълъраш и Силистра се очаква да открият гореща телефонна линия за ежедневна координация между двете гранични населени места.