Министър-председателят обяви решението си тази вечер на извънредно заседание на парламентарната група на НДСВ и министрите, които ще бъдат  учредители на формацията.

Премиерът заяви, че взел решението, защото е прагматик и защото е спазил желанието на мнозинството. Според Симеон Сакскобургготски през последните два месеца е имало и много интриги.

"Считам, че мога да свърша по-добра работа по този начин. нещата трябва да се правят по  прагматичен, спокоен начин", заяви министър-председателят.

На 26 януари тази година министър-председателят обяви, че е поел ангажимент пред българите да бъде премиер и, че е изключено да стане председател на партия НДСВ. Тази вечр Симеон Сакскобургготски заяви, че тогавашното му изказване е било прибързано.

- Господин премиер , означава ли вашето решение, че няма на кого да се доверите?

- Напротив , напротив. Ако нямаше на кого да се доверя, нямаше да поема този пост. Разчитам на много силна подкрепа - отговори Симеон Сакскобургготски.

 - Кога променихте решението си и кое беше последното събитие , което промени решението ви?

- Няма събитие, нищо не е абсолютно. Нещата са комплексни - беше лаконичният отговор на министър-председателя. 

Решението на премира било прието с голямо задоволство от всички в залата. Бъдещите учредители обсъдили и проекто - устава на партията.

Председателят на партия НДСВ ще има четирима заместници.

Симеон Сакскобургготски предложил на лидера на парламентарната група Пламен Панайотов да бъде един от тях.