Това прави около 950 000 жени годишно, съобщиха от фондация "Център Надя".
25 ноември е обявен за Световен ден за борба срещу насилието над жени.
По този повод стартира 16-дневна кампания - "Не на насилието!"

Шестдесет и един процента от жените, потърсили помощ от фондация "Анимус", са били жертва на домашно насилие. Пет на сто са пострадали от сексуално насилие, а 16% са били обект на трафик.

Едно от момичетата, станало жертва на трафика на жени е 16-годишната Румяна. Ето историята й, която тя е разказала пред психолозите от фондацията.
“Имах един познат, който се казваше Киро. Един ден му разказах, че тук, на село, ми е тъпо. Той ми предложи да отида с него в чужбина. Там ще си оправя положението, а билетите и паспорта той ще ми ги уреди.
Само след няколко дни Киро ме дръпна и насила ме навря в колата си. Обясни ми, че по паспорт вече съм Роза. Пътувахме много. После ни завряха в мръсна и задушна стая. Продадоха ни на един сводник. Той ни каза, че вече ще работим за него. Обясних му, че не искам, че не съм такава. Последва бой. Изнасилиха ме двама. Нищо не можех да направя. Работехме по цял ден.
Едно от момичетата се опита да избяга. Хванаха я и я пребиха. Повече не я видяхме. Избягах с помощта на един клиент. Сега не смея да излизам. Страх ме е и не знам каква ще стане с живота ми.”

Повече от 10 хиляди жени са станали жертви на трафик, според данните на асоциация “Анимус”.

Когато сте на улицата, винаги вървете по средата на тротоара.
Избягвайте тъмните места и входове. Винаги ходете изправени и с уверена походка.
В случай на опасност използвайте дезедорант или връзка с ключове. Когато сте сами на спирката, не стойте до други хора.
В автобуса седнете близо до шофьора. Когато стигнете до дома си, също бъдете внимателни. Не се качвайте с непознат в асансьора.
Заключвайте добре входната врата и създайте впечатление, че не сте сама. В случай на нападение викайте силно "пожар", а не "помощ". Тези съвети дават психолозите, ако искаме сами да се предпазим от насилие

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!