Тези разчети ще бъдат заложени в проектобюджета за следващата година, който трябва да бъде внесен в парламента до месец.

Предложенията на социалното министерство са:
730 млн. лева - за 6% намаляване на осигурителната тежест;
124,6 млн. лева - за индексация на пенсиите с 6,3% от 01.01.2006г.;
296.6 млн. лева - средства по програмите за заетост;
130 млн. лева - за социални помощи, които включват увеличение на месечните помощи за деца от 18 на 20 лева и за деца с увреждания от 35 на 40 лева.

"Няма да отстъпя в никакъв случай от минималната работна заплата, най-малко от 160 лева, от индексирането на пенсиите от първи януари и то при по-добрият вариант, който изисква 126 милиона лева и това, което ще направя, всичко възможно, средствата по програмите за заетостта на всяка цена да бъдат факт, защото имаме договореност и вяра с НСБОРБ, че можем да постигнем по-добър ефект и квалификация на ниско квалифицирания потенциал, който имаме в страната", подчерта Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика.

Приоритетите за бюджет 2006 ще са ясни до седмица. По подготвяната макрорамка са предвидени 5,5% растеж и средногодишна инфлация от 3,7%, която ще бъде коригирана, защото се очаква тя да е над 5%. Брутният вътрешен продукт ще бъде около 40 млрд. лева, като 40% от него ще бъде разходната част.

Социалните разходи ще бъдат 20%, а не 13 % от брутния продукт, което е с 2,8 милиарда повече от допустимото, подчерта зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

"Ако съберем целия ресурс на тези предложения той ще клони към няколко стотин милиона лева допълнителни пари и трябва да видим дали всичките тези политики могат да бъдат включени в бюджета за 2006, тъй като тогава този процент би отишъл до половината от бюджетните разходи, които ние заделяме ежегодно", допълни той.

Заради предстоящото членство в Европейския съюз трябва догодина да имаме нулев дефицит, трябва също да се осигурят пари за щетите от наводненията, за здравеопазване и земеделие.

Председателят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков обърна внимание на факта, че в момента фонд "Пенсии" в НОИ има дефицит от 600 млн. лева, заради промяната във формулата за изчисляване на пенсиите.

Синдикатите заявиха, че не разполагат с предложенията на ведомствата по бюджет 2006. Те поискаха национален регулатор, който като в Ирландия всяка година да залага минималното увеличение на заплатите.

Според КНСБ минималният облагаем доход може да бъде не 180 лева, а 250 лева, а минималната работна заплата да бъде 1,6% - 1,7% от прага на бедността , но не повече от 55% от средната работна заплата, което означава 200 лева минимална заплата.