Почистване на района около Седемте рилски езера организира екологично сдружение "За Земята" в партньорство с дирекцията на Национален парк "Рила". Акцията ще се проведе от днес до 29 август. От екологичното сдружение организират всяка година почистване на район в някоя от защитените територии или националните паркове в страната. От "За Земята" канят доброволци да се включат в акцията.

За желаещите да помогнат в почистването е предвиден палатков лагер, който ще бъде разположен в близост до старата хижа "Седемте езера". Отпадъци ще се събират в района на езерата, близките върхове и скали. От сдружението осигуряват вегетарианска храна. Предвидена е минимална такса за участие, с която ще бъдат покрити разходите за храна, чували за смет, ръкавици и извозване на събраните отпадъци. Обсъжданата сума е около 7 лева, уточниха от екоорганизацията.

Към момента се очаква в акцията да се включат около 50-60 природозащитници, както и представители на парковата дирекция. Повече хора се очакват през почивните дни.

Желанието на представителите на екосдружението е събраните отпадъци да се извозят до пътя с коне, а по-нататък с транспорт. От организацията са против използването на съществуващия лифт, тъй като според тях той е незаконен.

При почистването ще има представители, както на парковата дирекция, така и на парковата охрана, каза Стефан Кирилов. По думите му за реализиране на инициативата е издадена съгласувателна заповед на директора на парка. Смятам, че няма да има много отпадъци, но това ще бъде ясно след първите два дни, коментира говорителят на парка.