Дясната опозиция възрази остро срещу сформирания в понеделник, към министъра на вътрешните работи, Обществен съвет по проблемите за противодействие на престъпността. В отделни изявления в парламента, лидерите на СДС Надежда Михайлова и на ДСБ - Иван Костов, обявиха, че този съвет ще застраши членството на България в НАТО.

Десницата нарече новосъздадената структура - Съвет на старейшините, "срамен акт на реабилитация на тоталитарното минало". С него вътрешният министър възкресявал дейността на бившата Държавна сигурност. С хора като Любен Гоцев, Бригадир Аспарухов, Тодор Бояджиев, Георги Ламбов, които влизат в съвета, БСП връщала политическия часовник на България преди 10 ноември. Сините и тъмносините предупредиха, че с новия съвет България ще потвърди, че е едно от най-слабите звена на НАТО.

"Обучени в зловещото КГБ, те не могат да противодействат на българската мафия, защото са нейните архитекти и създатели. Те не могат да бъдат решение на проблема с престъпността и корупцията, защото са част от него", посочи Иван Костов от ДСБ.

"Достъпът до класифицирана информация на голяма част от тях, да не кажа на всички, не мога да говоря професионално, ще бъде отказан", заяви Надежда Михайлова, лидер на СДС.

Десницата настоя министър Румен Петков да отмени заповедта си за съвета. Отказът му да го стори щял да покаже, че самият той е част от мафията.