БСП, "Атака" и "Синята коалиция" искат ясен план на правителството за бюджета за следващата година, преди промените, свързани с пенсионната реформа и социалното осигуряване, да бъдат приети от парламента. Това стана ясно от започналите срещи на синдикатите с парламентарните партии.

Бюджет 2011 е с грешна макрорамка, заради заложения висок икономически ръст, обяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

"3.6 икономически ръст - това е все едно да чакаш Дядо Коледа през лятото. Ще дойде ама не и през последните хиляди години", каза Димитров.

Сините смятат, че първо трябва да се преразгледа бюджетът за догодина и след това да се мисли по пенсионната реформа. Според синдикатите, реформата трябва да гарантира, че през 2020 година пенсионерите ще получават 65% от заплатата си като пенсия и 20% от вноските, които са правили за втория осигурителен стълб.

"Защо обикновения гражданин трябва да понася несгоди заради пенсионната реформа”, попира Пламен Димитров, КНСБ.

Увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране ще демотивира работещите, особено висшистите, смята Мартин Димитров. БСП са на сходна позиция.  

„Това създава обществено напрежение, което може да ескалира”, предупреди Михаил Миков от левицата.

Подобно предупреждение прозвуча и от Атака, те искат разговори с премиера и финансовия министър по параметрите на бюджета и плановете за реформата през септември.

„Смятам, че премиерът ще прояви разбиране и държавническо мислене, за да не противопоставя големи социални групи на управлението”, каза Волен Сидеров, Атака.

Всички участници в дискусията са на мнение, че пенсионната реформа трябва да е стратегия, която обхваща мандата на повече от едно правителство. Засега политическите сили в парламента са разделени по въпроса трябва или не да се увеличи осигурителната вноска.

Предстоят още обсъждания на темите бюджет, пенсионна реформа и размер на осигурителните вноски. Утре синдикатите ще се срещнат и с парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ.