Продължават гражданските инициативи покрай спора президент - финансов министър. В област Перник има подписка в подкрепа на Георги Първанов, а групата в социалната мрежа Фейсбук в подкрепа на Симеон Дянков набра над 10 000 привърженици. "Съюзът на пенсионерите 2004" ще събира подписи до понеделник. За момента в инициативата са се включили близо 2 000 души.

"Ние изразяваме нашето становище, изразяваме нашата позиция - за президента, който и да е той, трябва само уважение. Кого друг да уважаваме, ако не държавния глава. Затова предприехме тази кампания, а докъде ще стигне - дай Боже да я види и да я чуе някой”, казва Йордан Дичев.

В област Перник има 17 пенсионерски клуба и близо 30 000 пенсионери, казват от организацията.  

"Започват да се обаждат и да идват, и да искат оригинала на подписката, и различни хора, и млади и от различни партии, по различни убеждения. Ние не ги знаем кои са, само попитаха къде ще бъде подписката”, обяснява Катя Христова.

Хора на всякаква възраст и с различни политически убеждения има и във Фейсбук групата в подкрепа на Симеон Дянков, създадена от Виктор Лилов.

„Ако президентът не беше изнесъл стенограмата, ако хората не бяха реагирали на този казус, който е етичен и морален казус, тази група нямаше да се появи, нямаше причина. Аз самият не съм фен на Симеон Дянков и по никакъв начин нямах отношение, особено директно към това, което се случва в Министерството на финансите”, признава Виктор.

Той казва, че не е очаквал групата да има толкова голяма популярност, а от пенсионерската организация отчитат интерес към подписката им от Велико Търново, Пловдив, Асеновград и Русе.