"Единият беше царевично брашно, българско производство, а другият беше соев лецитин и пишеше, че е произведено от генетично модифицирана соя.
Производителите са задължени да го маркират на етикета си, затова има и съответни санкции, които са посочени в Закона за храните, чл. 38. Като санкциите са над 15 000, а за юридически лица и еднолични търговци са над 30 000.
При второ нарушение санкцията е още по-висока и след това се изземват от търговската мрежа”.
Органът, който би трябвало да санкционира и да прибира глобите са регионалните инспекции, на територията на която са установени тези нарушения, обясни д-р Донкова и допълни:
"Всяка регионална инспекция отговаря за предприетите мерки и глоби. Аз не мога да кажа за всички 28 инспекции”.
В столичната РИОКОЗ има една глоба за това, че не е отбелязано ГМО на етикета тази година, каза още експертът.
Най-много наднормени стойности на ГМО са установени в соевите гранулати, соевите изолати, съобщи д-р Донкова и уточни:
"Това са суровини, които се влагат в производството на колбаси. Съответно, крайните продукти на това производство – колбасите и соевият лецитин, който е суровина, използвана при производството на вафли, и съответно крайните продукти – вафлите”.
Какво още коментираха експертите, можете да видите във видео файла.