Пламен Орешарски обясни това решение на кабинета с очакването близо един милиард лева да не достигнат, за да бъдат изпълнени ангажиментите ни към Международния валутен фонд.

Финансовият министър напомни, че има сериозни разминавания между параметрите, заложени в републиканския бюджет, и поетите към Международния валутен фонд ангажименти. Законът за бюджета позволява дефицит от 0,5%, а в същото време по силата на споразумението с МВФ би трябвало да бъде реализиран излишък от минимум 1% от брутния вътрешен продукт.
Очертава се дефицитът по текущата сметка на платежния баланс значително да надвиши записаните в споразумението с Фонда 7,6%.

"Отчитайки всички тези фактори, се очертава недостиг за финансиране на разходи около един милиард", заяви министър Орешарски.

По думите му, 500 милиона вече са ангажирани за разходи, които не са сред съгласуваните с МВФ. Затова се налагат икономии.

"Всички министри да преразгледат бюджетите си и изпълнението до края на годината и да потърсят резерви, за да бъде преодоляно изоставането по отношение на параметрите с отношение към Фонда", посочи министърът на финансите.

До 19 септември колегите на Орешарски ще трябва да внесат в Министерския съвет своите доклади. След това финансовият министър ще обобщи отчетите им и ще предложи допълнителни мерки.

Въпреки заявката за строги икономии, Пламен Орешарски не изключи отпускането на коледни добавки към пенсиите и заплатите. По думите му, при изчисленията за очаквания недостиг в бюджета експертите са включили и средствата, необходими за това.

Финансовият министър не отхвърли окончателно и възможността в случай на спешна нужда да бъдат гласувани още пари за покриване на щетите от наводненията.