Започват проверки по пазарите преди Великден. Агенцията по храните погна продавачите на яйца, бои и месо. В Хасково например дори търговците на прахове, подлъгани от стотинката печалба, започнаха да продават и яйца, без да имат необходимите разрешителни.

Яйцата са най-оборотната стока преди Великден, затова в дните преди празниците може да ги откриете къде ли не. Дори и в склад за перилни препарати. Нещо недопустимо според инспекторите от Агенцията по храните.

Търговецът реагира остро на проверката, независимо че няма нито документи за яйцата, нито право да ги продава. Оправдава се, че за първи път взема яйца и не знаел правилата.

Заради безпорядъка в магазина и нерегламентираната продажба на яйца, търговецът се сдоби с акт за близо 2000 лева

„В закона не пише дали са 4 кори или 40 кори. Нарушението е по Закона за храните и ще бъде санкциониран, независимо от малкото количество, което предлага”, обясни д-р Таня Тодорова -инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните.

Проверките на Агенцията по храните по магазини и тържища ще продължат до Великден. Освен яйцата, инспекторите ще следят стриктно и за опасни бои и оцветени козунаци.