Атина поиска спешна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да се спаси от фалит. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че страната му се нуждае от 45 милиарда евро помощ през следващите три години.

В Атина се провежда протестен митинг срещу отчаяния ход на правителството. Световните агенции съобщават за сблъсъци между демонстранти и органите на реда. Според финансисти, ходът е навременен, а оценка за това дадоха и пазарите, които реагираха позитивно.

От друга страна обаче, Гърция получи голяма черна точка пред Европа и по-специално страните в еврозоната, защото твърде дълго е крила задълженията си и сега е на път да дестабилизира позициите на еврото.

„Господин Папандреу се опитва да обвини предишните правителства за своя неуспех. Той подчини страната на Международния валутен фонд, защото неговата политика беше неадекватна и тромава. Пазарите изгубиха доверие в страната и Бог знае какво ни очаква от тук нататък”, каза Антонис Самарас, лидер на опозиционната "Нова демокрация".

„Вече стана ясно с колко и как Германия ще помогне на Атина. Всичко останало ще обсъдим, когато планът е сложен на масата. Сега е важно да запазим стабилността на еврото, коментира Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Според Вангелис Агапиос, независим икономист, пазарите вече чувстват успокоение и на борсите се забелязва ръст. Въпреки това прогнозите са песимистични, относно способността на Гърция да покрие строгите икономически изисквания, които стават все по-болезнени за обществото.