Днес концентрациите на хлороводород в атмосферния въздух в Казанлък и в Стара Загора са нулеви. Според районната екоинспекция, завишеното количество на хлороводород преди два дни е свързано с обгазяването на Стара Загора, но не е свързано с работата на топлоелектрическите централи в комплекса "Марица Изток".
Източникът обаче все още остава неизвестен.

Честите обгазявания в Старозагорско вече засягат и селскостопанската продукция. Но основната причина за лошата реколта в региона остават лошите климатични условия и недостатъчната грижа на стопаните.

Регионалната служба по растителна защита е установила, че въпреки това, между 5% и 10% от реколтата са увредени именно от замърсяванията със серен диоксид.

След серията обгазявания над Стара Загора и региона в Би Ти Ви и в местните служби по растителна защита постъпиха сигнали, че е настъпило увреждане на реколтата в областта.

Но от Растителна защита-Стара загора отчитат, че замърсяването със серен диоксид не е едиснтвената причина за проблемите на земеделските стопани.

Според експертите, в 90% от случаите причина за пораженията е лошата грижа на стопаните, съчетана с неблагоприятни климатични условия - рязка смяна в температурата и влажостта например. Това е довело до появата на нетипични за сезона болести по растенията в региона. Правят се анализи за ефекта от серния диоксид влияе върху растителните видове. Засега няма данни, че съединението причинява масови увреждания, но специалистите признават че между 5 и 10 на сто от земеделската продукция страда от переодичните обгазявания в региона.