Санитарните власти започнаха масови проверки в магазините и заведенията. Инспекторите следят как се съхраняват хранителните продукти в жегата.
Обикновено летните жеги вървят ръка за ръка с бум на хранително отравяния. Една от причините - заради високите температури хранителните продукти се развалят в пъти по-бързо, ако не се съхраняват както трябва. Затова и през лятото проверките на местата, в които се продават храни, са засилени.
„Това, на което наблягаме при проверките в това топло време, е дали срокът на съхранение се спазва, дали са в срок на годност самите продукти, температурният режим, който препоръчва самия производител дали е спазен", посочи д-р Антоанета Чакърова, СВСК.
Освен щандовете, инспекторите проверяват и как се съхранява храната в складовете. Ако открият нередности - първата глоба може да бъде от 50 до 150 лева. При системни нарушения - тя може да достигне до 10 хиляди лева или затваряне на обекта.
Освен магазини, инспекторите проверяват и заведенията. Това, за което се гледа там, са документите за произхода на месото, както и това как се съхраняват останалите продукти, които се слагат в сандвичите.
"Майонезеният сос трябва да се съхранява в хладилни условия - при всяко едно зареждане на даден сандвич, в който влиза майонеза, тя трябва да се изкара, да се сложи и да се прибере”, подчерта д-р Чакърова.
Добрата новина е, че от над хиляда проверени магазина и ресторанта за миналия месец, съставените актове са едва 34. Хората обаче продължават да бъдат скептични какво точно си купуват:
- Изобщо нямам представа какво си купувам. Ей с такива буквички е написано, ако изобщо нещо е написано и това, което е написано изобщо не съм сигурна дали е вярно.
-А тогава как си купувате храна?
-Ами на риск.
- Гледам датата на давност - трайността. Трайността на продукта и това е. Гледам да е добър, да е качествен.
- Аз купувам храма от големите магазини. Така че, това в повечето случаи предполагам, че е съхранявана както трябва.
И накрая - съветът на експертите е - след пазар да се приберете възможно най-бързо у дома и да сложите продуктите в хладилника.
