В Златна панега проливните дъждове вчера и днес са наводнили къщи и са изровили улици. В четири часа сутринта близкият участък от пътя София - Плевен бе затворен, но следобед движението бе възстановено. Наводнени бяха и мазета на къщи в община Червен бряг.

В Софийска област река Лесновска проми възстановената дига и навлезе на около километър в полето край Горни Богров. След намесата на "Гражданска защита" и около 100 войници наводнението бе предотвратено.

В резултат на проливния дъжд в северозападната част на София в район Нови Искър са наводнени около 50 къщи. В община Елин Пелин са наводнени 30 къщи. В община Бяла Слатина, област Враца, стената на микроязовир "Марин дол" преля и бяха наводнени земеделски площи, но няма опасност от заливане на населени места. Няколко десетки къщи в общината са със залети мазета.

Стотина къщи и много улици в софийските общини Нови Искър и Елин Пелин отново бяха потопени във вода след снощните превалявания. Дъждовните облаци и днес бяха лошата новина за жителите на Елин Пелинското село Лесново. Част от пътищата в района още са непроходими.

Къщата на Галя Найнова плува във вода за втори път.

Много от жителите на селото останаха блокирани в домовете си. Цял ден пожарникари се бориха с водата, заляла къщи и улици.

Течаща вода в домовете все още няма.

Два дни пожарникари отводняват двора на училището. След снощните дъждове нивото на водата отново се е вдигнало и дворът се е превърнал в блато.

След снощната буря вода залива и около 60 къщи в община Нови Искър. Водата е стигала до коляно и като река е минала по цялата улица, разказаха потърпевшите. В близост няма язовир, нито река.
"Когато възстановяваха земята, около Кумарица и Мировяне имаше изградени отводнителни канали. Те бяха унищожени. В момента трябва да ги възстановим, за да спрем водата, тъй като водата тези селища идва от полето и залива селото", посочи инж. Райко Белев, заместник-кмет на община Нови Искър.

Другата причина за новите наводнения е липсата на канализация.

"Канализацията в Нови Искър цялата не е узаконена. Целта ни сега да я узаконим и да работи като хората", обясни инж. Белев.

В Долни Богоров се скъса дига. Цял ден пожарникари, полицаи, воиници, частни фирми и местни жители укрепваха пробива. Засега няма опасност за населението, съобщи ген.Бойко Борисов.
"На всяка цена тази дига трябва да укрепи и най-важното е да се изгради пътят. Той се е срутил и сега е едно тресавище. Затова благодаря на частните фирми за предоставени камиони и съоръжения. Осигурили сме осветление, така че ще се работи и през нощта", заяви ген. Борисов.

Над 50 къщи и дворове са наводнени от придошлите води на река Добревска в община Ябланица.
Проливният дъжд късно снощи е повишил нивото на реката с близо три метра. Днес главният път Русе-София бе отворен. Повечето домове са отводнени.

Късно снощи река Добревска залива 25 къщи в град Златна Панега. Една от тях е на най-възрастната жена в града - 94-годишната Цанка Василева.

Наводнено е приземното помещение на училището в града. Водата е заляла парния котел и почти е достигнала до електрическото табло. Днес една пожарна започна изпомпването на водата. Причина за наводнението е проливния дъжд, каза директорът на "Гражданска защита"-Ловеч Иван Чоканов.

Той изключи веротността бедствието да е причинено от изпускане на язовир: "Изключвам я, да, по простата причина, че язовир "Вит", който е тук, отгоре, в момента се изпуска и той постянно се изпуска, за да има рецензионен обем."

Щетите от наводението ще се оценяват утре. От "Гражданска защита" обявиха, че очакват ново наводнение, ако дъждовете продължат.