Първи за среща на "Дондуков" 2 бяха поканени от Българския народен съюз. Те, ДПС, НДСВ и БСП демонстрираха готовност да довършат преговорите помежду си и да сформират правителство. От ДСБ, ОДС и "Атака" се обявиха категорично против готвената коалиция.

От БНС заявиха, че са готови да получат третия мандат, а от ДПС - другия възможен мандатоносител обявиха, че не драматизират въпроса.

Според хората на Доган, все още са актуални и двата варианта за коалиция - тристранна или четиристранна.

От НДСВ пък заявиха, че доверието между жълти и червени, за което преди десетина дни лидерът на БСП каза, че е "изключително накърнено", постепенно се възстановява.

"Известни съмнения към нас сигурно са били останали, но с жеста, който направихме вчера, смятаме, че е направена поредна стъпка към разсейването на подобни съмнения", посочи Анелия Мингова, НДСВ.

В отговор на въпроса дали си имат вече достатъчно доверие с НДСВ, за да седнат в едно правителство заедно, лидерът на БСП Сергей Станишев каза:
"Доверието в една коалиция се изгражда всеки ден. Ясно е, че през послдения месец се случиха много неща, които сведоха доверието до изключително ниско ниво, но ние мислим преди всичко за страната. Държавата се нуждае от правителство час по-скоро."

Попитан "От БСП вчера заявиха, че тяхната кандидатура за министър-председетал продължава да е Сергей Станише, има ли положение, при което БНС да се съгласи на това?", Красимир Каракачанов от БНС заяви: "Ние също сме заявили ясна и категорична позиция и тези разговори ще ги водим на предстоящата четиристранна среща, която се очаква след консултациите при президента."

Отговаряйки на въпроса дали е редно БСП да отстъпи от настояването си Станишев да е кандидата за премиер, Лютви Местан от ДПС каза:
"Ние не виждаме основания те да ревизират своята позиция за министър-председател Станишев. Смятаме кандидатурата му за актуална."

- Да разбираме ли, че очаквате БНС да направи компромис с тази своя предварително заявена позиция?
- По-скоро би следвало да се очаква не толкова компромис, а едно развитие в позицията на БНС - подчерта Местан.

Номинираният от левицата за министър-председател Сергей Станишев заяви, че кандидат-премиерът, както и структурата и персоналният състав на бъдещото правителство, ще се решават на четиристратранните разговори между БСП, НДСВ, БНС и ДПС.

Останалите три парламентарни сили - ОДС, ДСП и "Атака", се оформиха като твърда опозиция.

Иван Костов обяви, че се задава "ОФ правителство", което ще "разруши демокрацията", а Надежда Михайлова, че "мачът е бил продаден" и се създава кабинет на "безпринципния компромис".

"Около един милион избиратели ще бъдат измамени, ако НДСВ и БНС влязат в правителство с участието на БСП. Политиците нямат право в такава степен да подменят вота на избирателите", обяви Иван Костов.

"Заявих пред президента, че ако това правителство направи така, че членството на България в ЕС да се отложи с една година, президентът ще носи лична отговорст за това, защото очевидно той е авторът на тази коалиция", подчерта Надежда Михайлова.

"Просто няма принципно виждане за управлението на България, всичко е въпрос на договаряне на министерски места", коментира Волен Сидеров.

Ако нагласа на потенциалните участници в евентуалната четиристранна коалиция се окаже реалистична, до няколко дни трябва да е ясно как ще изглежда следващото българско правителство.

Мястото на Българския народен съюз не е в коалиция с БСП. Това каза пред Би Ти Ви тази сутрин съпредседателят на БНС и председател на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Тя заяви, че не е била уведомена за заседанието на Управителния съвет на БЗНС-НС, на което е било взето решение за сключване на четирипартийна коалиция с БСП, НДСВ и ДПС. Мозер обяви това решение за нелегитимно. Анастасия Мозер потвърди позицията си за програмен кабинет, без участието на партийни лидери. Според нея, мястото на БЗНС-НС и на БНС, не е в коалиция с БСП, нито с НДСВ. Мозер каза още, че това ще бъде една безпринципна коалиция, която показва желание само да се участва във властта.

Запитан, кога трябва да се проведе среща на лидерите, Симеон Сакскобургготски отговори: "Това ще го кажа, когато се проведе."

В кулоарите на парламента премиерът в оставка не отговори на въпроса дали е получил покана за такава среща.

Поканата трябва да дойде от страна на "Коалиция за България". Още вчера НДСВ обяви, че като първи по брой депутатски места, социалистите имат право на инициатива по създаването на коалиция.