При президента Георги Първанов започнаха консултациите с парламентарно представените политически сили във връзка с предоставянето на третия мандат за съставяне на правителство. На "Дондуков" 2 е ръководството на Българския народен съюз. Редът на провеждане на срещите с отделните парламентарно представени сили ще бъде от най-малката към най-голямата. Така последната консултация ще бъде с "Коалиция за България".

По конституция, след като вторият мандат не се реализира, в срок от една седмица президентът трябва да възложи на някоя от следващите парламентарни групи в Народното събрание да посочи кандидат за министър-председател.

В случай, че и при третия мандат не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва избори в срок от два месеца.

Днес се очаква да започнат разговори за формиране на четиристранна коалиция между БСП, НДСВ, ДПС и БНС. Вчера НДСВ се отказа от правото си да получи втори мандат за съставяне на правителство.

На "Позитано" 20 не изключиха варианта и за тристранна коалиция. Кандидатурата на левите за премиер продължава да е Сергей Станишев. Самият той определи следващата сряда като срок, в който правителството трябва да бъде гласувано от парламента.

Целта, която левите си поставят, е преди връчването на третия мандат да има политическо споразумение между участниците в коалицията, издигнат кандидат за министър-председател, договорена структура и персонален състав на кабинета. Левицата счита, че ако всичко това бъде договорено, въпросът за това кой ще е формалният мандатоносител няма да е ключов.

Към този момент от Българския народен съюз, който е един от очакваните участници в бъдещата коалиция, са заявили, че не биха подкрепили правителство с мандата на ДПС или оглавявано от партиен лидер.

Правителство може да има още в началото на следващата седмица, прогнозира заместник-председателят на Българската социалистическа партия Румен Петков пред Би Ти Ви тази сутрин. Процесите за сформиране на стабилно правителство се отпушиха в положителна посока след решението на НДСВ да откаже мандата, добави Петков.

Според Румен Петков четиристранната коалиция за съставяне на правителство е реализуем и силен вариант за България. Той изрази надежда, че до началото на следващата седмица ще бъдат изяснени всички структурни въпроси по съставянето на новия кабинет.

Заместник-председателят на НДСВ Веселин Близнаков също смята, че може да се реализира четиристранна коалиция между БСП, НДСВ, ДПС и БНС. Той поясни, че министерски места все още не са разпределяни, а официалните разговори ще започнат още днес или най-късно утре. За международния имидж на страната е важно и следващият кабинет да изкара пълен 4-годишен мандат, заяви Близнаков.

Мястото на Български народен съюз не е в коалиция с БСП. Това каза пред Би Ти Ви тази сутрин съпредседателят на БНС и председател на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Тя заяви, че не е била уведомена за заседанието на Управителния съвет на БЗНС-НС, на което е било взето решение за сключване на четирипартийна коалиция с БСП, НДСВ и ДПС. Мозер обяви това решение за нелегитимно. Анастасия Мозер потвърди позицията си за програмен кабинет без участието на партийни лидери. Според нея мястото на БЗНС-НС и на БНС не е в коалиция с БСП, нито с НДСВ.

Мозер каза още, че това ще бъде една безпринципна коалиция, която показва желание само да се участва във властта.