Обезпокоителни данни за здравето на учениците - актуални изследвания показват, че все повече деца у нас страдат от затлъстяване, отключват втори тип диабет, имат проблеми със щитовидната жлеза и дори високо кръвно. Как могат да бъдат профилактирани тези заболявания сред учениците и трябва ли да се върнат училищните лекари? Това обсъждат специалисти на конференция в Пловдив.

На ден десетина  деца търсят помощ от медицинския специалист в 19-то училище в София. Жената обаче идва в кабинета през ден, защото дежури и в друго училище. Най-честите оплаквания при децата са главоболие, болки в стомаха и пропуснати имунизации.

Зад простичкото "Боли ме главата" обаче може да се крие друга по-сериозна причина. Изследванията показват, че 5% от българските ученици имат високо кръвно. Според медицинските стандарти артериалното налягане при учениците не трябва да е над 140/90.

Момчетата, които имат затлъстяване, обикновено са и с високо кръвно. Български изследвания доказват, че ученици с високо кръвно стават хронични хипертоници като възрастни. Често може да се стигне и до друго по-тежко сърдечно-съдово заболяване. Голяма част от децата дори не знаят, че имат високо кръвно налягане.

Именно при децата високото кръвно може да се профилактира и без да се пият лекарства, казват още специалистите. Затова те призовават за връщане на училищните лекари. Така ще има по-добра превенция на заболяванията сред учениците.