Десните очакват президентът да вземе предвид тяхната готовност за реализиране на десноцентристки кабинет преди да избере на кого ще връчи мандата.

Основната разлика между трите десни формации е по въпроса дали ще подкрепят правителство с участието на БСП.

На поканата на Надежда Михайлова не се отзоваха лидерите на другите десни, а техни заместници.
Разбраха се, че ако една от трите групи получи мандат, другите две ще я подкрепят. Разбраха се, че това може да е само правителство с дясноцентристка програма. Не се разбраха обаче кои други партии биха приели в коалицията, за да съберат необходимото мнозинство.

"Страната се нуждае от дясноцентристка програма, която да бъде развита. А ако вече левицата прецени, че може да подкрепи такава дясноцентриска програма - това е въпрос на нейната политика", смята лидерът на ОДС Надежда Михайлова.

"Това правителство трябва да подготви програмата си в дясно през мандата на една от десните партии и не може да бъде с участието на БСП", подчерта Веселин Методиев, зам.-председател на ДСБ.

БНС би приел коалиция с БСП и с мандат на НДСВ, и с техен мандат, ако получат третия.

"Това е единствената разлика, че в един такъв кабинет ние допускаме участието на центъра и вляво от центъра", заяви Борислав Китов от БНС.

Десните нарекоха срещата си "заявка" към президента Георги Първанов, че са готови да получат третия мандат. И го направиха преди НДСВ още да решило дали ще се откаже от правото си да направи правителство с втория мандат.