Политическите сили, които левите смятат да поканят, са НДСВ, ДПС и БНС.

След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че левите не са удовлетворени от отговорите, които НДСВ даде на дванадесетте им въпроса и не смятат да преговарят за съставяне на правителство с втория мандат.

Сергей Станишев разкритикува предложената в писмото на НДСВ последователност за излъчване на кабинет, а именно първо да се постигне съгласие по приоритетите на политиката и принципите на взаимоооотношенията между коалиционните партньори, после да се излъчи кандидат-премиер и да се определи структурата на кабинета и едва тогава да се обсъжда персоналния състав на правителството. Лидерът на социалистите определи тази последователност като "лежерна" и предполагаща дълги преговори.

"Ние не можем да си позволим да бъдем въвлечени в разговори по тези стъпки, които са описани в преамбюла на писмото, без ясен финал и да носим отговорност за чужд мандат и неговата нереализация. НДСВ сами дават оценка, че техният мандат е трудно реализуем и това е политическата реалност", посочи Станишев.

Левите са доволни само от два отговора на НДСВ - от заявлението на жълтите, че няма да разчитат на "Атака" за сформирането на мнозинство и от признанието им, че без "Коалиция за България" стабилно управление е невъзможно.

Сергей Станишев обясни, че социалистите търсят съставянето на три или четири партийна коалиция в рамките на третия мандат. На "Позитано" 20 искат още преди официалното връчване на мандата да има подписано политическо споразумение между евентуалните партньори и излъчена кандидатура за министър-председател.


От централата на НДСВ заявиха, че не могат да коментират позицията на БСП, тъй като все още не са официално информирани за нея. Единствено Политическият съвет може да вземе решение дали НДСВ да се откаже от втория мандат за съставяне на кабинет.

Жълтите заявиха още, че по принцип са отворени за всякакъв вид разговори и ако получат официална покана, ще приемат.

Съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов заяви, че действително се налагат разговори между политическите сили за реализация на третия мандат и БНС има готовност да се включи в тях.

От ДПС напомниха, че коалиционното им споразумение с БСП важи и също са готови на разговори.