ОДС покани партията на Иван Костов и БНС за общ парламентарен съюз, който да претендира за третия мандат за съставяне на правителство.

Авторът на идеята, Надежда Михайлова, не среща единната подкрепа за дясно обединение дори и в собствения си парламентраен съюз. Лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов-син е един от седемте депутати в групата, които намират това предложение за прибързано и нелогично.

"Без да се знае какво е отношението на ДПС към такъв съюз и какво е отношението на формациите вътре в този съюз към ДПС, няма логичен и предвидим край", заяви Дилов-син.

Според Михайлова обаче за третия мандат има само една логика, след провала на БСП да състави кабинет: "В момента сме в хипотетичната възможност центристка формация да получи мандат и съвсем логично е президентът да връчи третия мандат на дясна формация."

На поканата на Надежда Михайлова днес се отзоваха и ДСБ и БНС.

"Ние сме за формираме такъв съюз за мандат, но няма да участваме, защото искаме да отстраним БСП от властта", посочи Веселин Методиев, зам.-председател на ДСБ.

Надежда Михайлова преразказа позицията на БНС по време на срещата, че няма да подкрепят правителство с мандат на ДПС. Преди два дни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви точно обратното.

Лидерите на десните формации в парламента ще се срещнат в сряда, за да вземат решение по предложението на Надежда Михайлова.