"Демократи за силна България" напускат консултациите за съставяне на правителство, съобщиха днес от синята партия. Според НДСВ е достатъчно в коалиция да са двете партии, спечелили най-много гласове на изборите - "Коалиция за България" и НДСВ.

ДСБ ще разговарят с НДСВ, само ако от консултациите излезе БСП.

"НДСВ обявиха, че е невъзможно да има стабилно правителство без БСП. Нещо повече, г-н Сакскобургготски преотстъпва на г-н Станишев правото да посочи премиер. Така му осигурява поправителен мандат, след като провали своя", коментира Веселин Методиев от ДСБ.

Според ръководството на НДСВ преговорите ще продължат с другите десни партии.

"Виждате, че някои се отказавт от преговори, ако ги няма БСП, други - ако ги няма ДПС. За нас е достатъчно да ги има двете партии - НДСВ и БСП", посочи Веселин Близнаков от НДСВ.

НДСВ още не са отговорили на дванадесетте въпроса на БСП за отговорността при съвместно управление и не са започнали официално втори кръг от консултации за съставяне на правителство.

Днес БСП и НДСВ имат възможността да станат основа за изграждане на мнозинство, което бързо и ефективно да съдейства за реализиране на националните прироритети. Това се казва в писмо на председателя на НДСВ Симеон Сакскобургготски, изпратено преди малко до ръководството на БСП. В писмото се посочва още, че ако има недоверие и неизяснени позиции между двете партии, от НДСВ са готови да разговарят на всички нива открито и публично и двете сериозни политически сили не бива да се разминат поради недоразумения.

Ръководството на НДСВ кани утре на среща ръководството на БСП, за да обсъдят зададените от левицата 12 въпроса.