Цяла нощ продължи борбата с огнената стихия в манастира "Света Петка", край асеновградското село Мулдава. Както вече ви съобщихме, в манастирския комплекс късно снощи избухна пожар.
Голяма част от обителта е напълно унищожена. В момента, в който огънят пламнал, в манастира били само игуменката, послушница и художник реставратор.

"Вечеряхме в кухнята и гледахме новините. Ненадейно телевизорът спря, погледнахме в библиотеката и видяхме огнени кълба дим, задушлив, да излизат от нея”, разказа игуменката на манастир "Света Петка Мулдавска" сестра Юлита.

Служителите избягали панически навън, след минути огнените кълба обхванали и монашеските килии. Гасенето на пожара било изключително трудно заради стръмния път и липсата на вода. Наложило се да се ползва вода от аязмото, но тя свършила  за минути.

"Това, което го виждате в момента не сме се опитвали да го гасим, защото целта беше да ограничим огънят да се разпростре. Липсата на вода ни накара по този начин да действаме. Нямахме друга реална възможност. Ако бяхме започнали да гасим и тази част,манастирът щеше да изгори”, обясни началникът на Противопожарна служба Асеновград гл. инсп. Недялко Рашков.

Огънят е тръгнал, най-вероятно, от късо съединение в електрическата инсталация. Тя не е подменяна от години, въпреки многократните предписания на инспекторите. В подобно състояние са повечето от манастирите в България, обобщиха от Националната служба "Противопожарна безопасност”.

Черквата на манастира е незасегната, огънят обаче е унищожил библиотеката. "Света Петка Мулдавска" е паметник на културата и се посещава от хиляди поклонници.