От 1 юли 2011 г. мъжете ще работят за пенсия 40 г. при 37 г. сега, а жените - 37 г. при 34 г. сега, отбелязва и "24 часа над главата си". Това предвиждат предложения на правителството за промени в пенсионната система, представени вчера от социалния министър Тотю Младенов. От 2011 г. ще работим за пенсия до живот, коментира изданието в друго заглавие.

Според предложението изискваната и сега минимална възраст за пенсия съответно 63 г. за мъжете и 60 г. за жените остава, но точковата система отпада, като се въвежда условието за минимален осигурителен стаж. Тези, които са навършили възраст след 1 юли догодина, но не им стига стаж до три години, пак ще имат право да се пенсионират. Но за всяка година недостига стаж размерът на пенсията им ще се намалява с 2,4 процента. Ако човек продължава да работи, без да излиза в пенсия и след като изпълни условията за минимална възраст и стаж, ще получава бонус от 2,4 процента на година. Очаква се около 150 млн. лв. ефект от мерките за 2011 г. Сега бюджетът на НОИ е на червено, около 400 хил. души по неофициална информация не се осигуряват, тъй като са в сивата икономика.

Кабинетът съкращава чиновници, не вдига ДДС, пише "Атака" по повод антикризисната мярка за 20 процента икономии от разходите на администрацията на министерства, агенции и общини. "С новите мерки удариха чиновниците вместо народа", е констатацията и на "Стандарт". Според "Дума" премиерът Бойко Борисов е актуализирал бюджета с леви мерки.

"Министрите в метрото", пише "Стандарт" под глава. Направил съм метро като слънце, ще пътуват с него, наредил според изданието премиерът, който лиши шефовете на ведомства и висшите чиновници от лични шофьори. Автомобилите били прибрани в гаража и ще се ползват само за пътувания в провинцията. 900 млн. лева трябва да влязат в хазната от съкращения, икономии и структурни реформи, смята министър-председателят.

"Боя се бюджетът на отбраната да не падне още", извежда "Труд" над интервю с министъра на отбраната Аню Ангелов. По думите му от администрацията на МО ще бъдат съкратени 230 души. След две години ще пуснем конкурс за нов изтребител, отбелязва той. Трябва спешно да купим многоцелеви изтребител, казва пред "Стандарт" началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. Всяка уважаваща себе си държава трябва да охранява сама небето си, посочва той. Армията празнува бедно на Гергьовден заради далаверите на предишните управляващи, казва в интервю за "Атака" депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. "Армията храбро брани агонията си" е анализ в "Сега" по повод 6 май.

"Структурата на ВСС не ни харесва. Искаме да намалим или премахнем парламентарната квота. Другото е въпрос на решение - дали ако се намали квотата, ще бъде прекратен мандатът на действащия състав на ВСС". Това казва в интервю за "Капитал" министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Правителството намери кураж да стартира три  тежки реформи - в здравеопазването, образованието и пенсионната система, казва президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в интервю за "Труд". "Искрено желая успех на правителството. Но все пак си мисля, че по-доброто е, вместо тука да се гърчим и да свиваме коланите до скъсване, да си признаем проблема и да потърсим пари на международния пазар", смята той.

"Труд" помества коментари на социологическото проучване, според което Цветан Цветанов е изпреварил с 4 процента по рейтинг Бойко Борисов. Кольо Колев от "Медиана" и Цветозар Томов от "Скала" се съмняват в достоверността на данните. Вторият винаги създава подозрения у първия, казва политологът Огнян Минчев. Не очаквам да има пропукване между тях заради резултати от някакъв pейтинг, коментира Евгений Дайнов. Според Юрий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг пращането на Цветанов в бъдеща битка за държавен глава е елегантен начин да се ликвидира съперничеството между двамата и ГЕРБ ще може да върви към вариант на нов тип взаимоотношения, каквито има между Путин и Медведев в Русия. Ценното в българската двойка е, че те са взаимно заменяеми, коментира "24 часа".

27-годишната Галина Димитрова Пейчева-Митева, дъщерята на бившия зам. земеделски министър Димитър Пейчев от кабинета "Станишев", е най-големият получател на агропари от ЕС у нас като физическо лице.  Това пише под глава "24 часа". Уточнява се, че тя е взела 1 562 912 лв. през 2009 г. според обявени на сайта на фонд "Земеделие" данни за всички бенефициенти от общата селскостопанска политика на Брюксел. "С този случай ще се заемат българските власти или ОЛАФ. Ако тя притежава земя, може да няма нищо нередно. В случая проблемът е конфликтът на интереси заради заемания пост от баща й", коментира представител на ЕК, цитиран от euobserver.com и "24 часа". Димитър Пейчев отговаряше именно за европарите в земеделското министерство, припомня вестникът. Случаят заедно с други фрапантни получатели на субсидии като датски билярден клуб и шведски клуб за свирене на акордеон са описани в проучване на журналисти и програмисти от неправителствената организация Farmsubsidy и са анализирали уебсайтовете на 27-те страни - членки на ЕС.

БАН няма пари дори за прогноза на времето, пише "Новинар" под глава. Отбелязва се, че според отворено писмо на академията финансовото състояние на БАН е толкова критично, че са застрашени оперативни дейности като метеорологичните прогнози, информация за земетръсна дейност, мониторинг на атмосферни процеси, екологични изследвания, защита на сигурността на компютърните мрежи и др. В същото време министърът на образованието Сергей Игнатов обяви готвени промени в Закона за БАН, с които научните институти ще станат самостоятелни изследователски звена. Това означава на практика, че централното управление на академията ще бъде премахнато, а институтите ще се финансират като второстепенни разпоредители с бюджетни средства, отбелязва вестникът.

Младенов чисти облаци между София и Скопие, пише "24 часа". Под заглавие "Чистим езика на омразата със Скопие" "Труд" отбелязва, че Проектът за Договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония е бил сред основните теми във вчерашните разговори на външните министри на двете страни - Николай Младенов и Антонио Милошоски. Според запознати той трябва да се съгласува най-късно до септември, когато Бойко Борисов ще е в Скопие за подписването му. Според Милошоски би трябвало да се преодолеят наслояванията от студената война. "Би трябвало да определим приоритетите си - дали да пуснем ж.п. линията Скопие - София и да стимулираме взаимните инвестиции, или да се оставим историческите въпроси да засенчат градивното сътрудничество", посочил той.

Пратеникът на "Труд" отбелязва, че според македонските медии има спорни моменти в документа, които ако не бъдат изчистени, няма как да бъде подписан. Сред тях били езикът на омразата, който се насажда в македонската общественост, и България държи да бъде изоставен; изчистване на учебниците по история, в които да се заличат формулировки като "българска фашистка окупация" и т.н. Скопие било против общо честване на исторически дати като Илинденското въстание, поставяло и въпроса за "правата на малцинствата" в България, за регистрация на ОМО "Илинден-Пирин".
Чест е да попадна в Б отбора, където е елитът на сериозната публицистика, казва в интервю за "24 часа" телевизионният водещ (сега в "ТВ+") Георги Коритаров. За добро или за зло, условно наречените малки медии позволяват много повече свобода и шансове за професионализъм от условно наричаните големи, смята той. По думите му при големите медии стремежът да се харесват на една размита до безкрай широка публика измества сериозността за сметка на развлекателността, а развлекателността често пъти се превръща в безсмислица. "По тази причина в националните телевизии, може би с изключение на БНТ, има нещо, което в най-възпитания вариант може да бъде наречено "трескаво търсене на идентичност", казва Коритаров.

Над 10 години затвор грозят бизнесмена Иво Прокопиев, ако съдът го признае за виновен за данъчни и финансови далавери, пише на първа страница "Телеграф". Сигналът срещу него за афера с укриване на доходи и концесионни такси е внесен в обвинението от ПК "Екогласност". "Телеграф" научил, че документът ще бъде изпратен по компетентност на Софийската градска прокуратура, която да извърши проверка по случая. "Монитор" добавя, че освен до главния прокурор сигналът е пратен и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, шефовете на ДАНС, НАП и Комисията за финансов надзор.