Той посъветва бъдещия приемник на министерството да не се поддава на безконтролни популистически действия, които да навредят на установената в момента финансова стабилност.

Финансовият министър Милен Велчев с целия си политически кабинет, шефовете на митниците, данъчната администрация и финансовото разузнаване обобщи, че през тези 4 години управляващите са намалили номинално държавния дълг с три милиарда евро, а фискалният резерв е удвоен до 5,2 милиарда лева. Последвалите 15 повишения на кредитния рейтинг на България от международните рейтингови агенции се дължат единствено на фискална дисциплина, по-добрата събираемост на мита и данъци в утвърждаването на балансиран държавен бюджет. Вярвам, че курсът ще продължи, заяви министърът в оставка.

"Искрено се надявам, че той ще продължи да се придържа към тези принципи, а не ще се поддаде на популистически действия, за които говореше нашият основен политически противник "Коалиция за България", които и към този момент са бъдещият мандатоносител", посочи Велчев.

Той предупреди, че жизненият стандарт не може да се покачи с безконтролно харчене от хазната, защото това се пише на икономиката на държавата, която после ще трябва на ново да се укрепва и стабилизира.