Яденето на черен шоколад има лечебни свойства. Кръвното налягане може да се стабилизира с едно шоколадче.

Италиански и американски учени доказаха, че освен наслада, шоколадът има и друга полза - понижава кръвното налягане. При хипертониците, черният шоколад оказва положително влияние. За да достигнат до тези фундаментални заключения, учените от университет в Италия направили експеримент с 10 мъже и 10 жени. Данните показват, че приемането на черен шоколад понижава систоличното и диастоличното кръвно налягане. Учените засега не могат да кажат каква доза черен шоколад трябва да се приема ежедневно, за да бъде постигнат траен ефект върху здравето на хората с високо кръвно налягане. Обаче са сигурни, че отговорни за понижаването на кръвното налагане са съединенията флавоноиди в черния шоколад, които могат да бъдат открити и в много други храни като зеленчуци, чай, червеното вино.