Добра новина за мебелистите - следващата седмица за първи път у нас ще бъде демонстрирана кантираща машина, която до голяма степен автоматизира една от най-трудоемките операции – кантирането на детайли с криволинейни контури. Това ще се случи на юбилейното десето издание на специализираната изложба за дървообработване, материали и компоненти за мебели "Техномебел”, която ще се проведе от 22 до 26 март в "Интер Експо Център” - София.

Полуавтоматичната ECLIPCE е произведена в края на миналата година от италианската фирма VITAR. Тя обработва детайли с криволинейни контури с дебелина от 10- 45 мм и кантове с дебелина 1- 3 мм.

На юбилея на изложението отново ще се срещнат водещи компании от редица страни,

сред които България, Германия, Италия, Гърция, Турция, Румъния, чиято продукция е не само най-търсената днес, но и модерната мебел утре. Години наред те са “еталон” за новостите в дървообработването и мебелното производство. Нови машини за груби или фини операции, модерни технологии, сред които иновационни нанотехнологии, оборудване за малки цехове или големи производствени обекти, материали, елементи и аксесоари за мебелното производство ще помогнат на предприемачите в бранша да бъдат по-гъвкави, по-икономични и конкурентни на пазара.

Салоните на "Техномебел" ще провокират творческия импулс на дизайнери и проектанти

с оригинални и екологични материали, профили и ефектни елементи за мебелите. Изборът пък е изключително голям - технически, естествени фурнири, масив, кантове, HPL, CPL, влагоустойчив, фурнирован и ламиниран  МДФ, ламинирано ПДЧ, предпазни профили, ъгли и много други изделия.
Това е и мястото, където всеки дом или офис може да намери нова визия или “собствен облик”. Изложението предлага и богат избор на мебелен обков, аксесоари, както и серии механизми за мебелните изделия - за плъзгащи се интериорни, кухненски и гардеробни врати, механизми за плавно затваряне, създаващи комфорт и естетика в мебелировката, механизми за вграждане и мебелен обков за нестандартни пространства.

Десетки видове лепила, високотехнологични лакове, екологични масла и други химически изделия за повече ефект и живот на мебелите пък ще бъдат в услуга на мебелните специалисти.

На "Техномебел" ще се случи и нещо необичайно – ще бъде избрано мебелно изделие победител

Провокацията е за всеки, който проектира такова изделие за серийно производство. То ще бъде подарявано на посетителите и ще се произвежда на място. Задачата за участие в конкурса не е лека, но е много престижна (информация за условията разгледай тук). Името на дизайнера автор ще бъде гравирано на всяка бройка от продукта, а при евентуалното му производство, той ще получава по 10% от всяко продадено изделие. От него ще бъдат изработени над 100 броя, които ще бъдат раздадени безплатно на посетителите на изложението.

Победителят ще бъде обявен при откриването на "Техномебел", като той ще получи и спонсорство за участие на уъркшоп "Работилница" 2011.

Повече информация за изложението можете да получите на сайта му.