Проливен дъжд валя отново в Калофер - район, който тежко пострада от стихията миналата седмица.

Бедственото положение в подбалканския град продължава. Хората едва успяват да разринат с лопати къщите си, засипани от пясък и камъни.

Поройните дъждове в Калофер продължиха и днес, водите на 15-те дерета, които се спускат в града продължиха да отнасят улици и площади. Река Тунджа е завлякла решетката на пречиствателните съоръжения и градът е без питейна вода. Площадите са засипани с пясък и камъни от Балкана. Канализацията правена през 1977-ма не може да издържи.

Мазетата на къщите днес отново започнаха да се пълнят с вода, поройните дъждове се усилиха. Помпите не са достатъчно мощни, за да изхвърлят водата.

Единствената техника, с която хората могат да си проправят път до къщите са лопатите и мотиките. Техника на "Гражданска защита" няма. Пожарна идва от Карлово. Всеки се спасява сам.

"Няма оргатизация. "Гражданска защита" за нас въобще не съществува", заяви Христо Боев, кмет на град Калофер.

Никой не може да каже на каква сума възлизат щетите от бедствието. В Калофер обаче продължава да вали и утре засегнатите райони ще бъдат посетени от председателя на парламента Георги Пирински.
След като миналата седмица Велико Търново бе наводнено от порой, днес в старата столица също се изсипа нов проливен дъжд, придружен с бурен вятър.

Само за 20 минути природната стихия блокира движението по улиците, като на места предизвика задръствания.

На много места пороите изровиха части от пътната настилка, при което се оформиха големи дупки.

Обстановката се усложни и от множеството разпилени камъни по улиците, които водата изрови от каналите на газопреносната мрежа.

От силния вятър има счупени дървета и клони.

Въпреки това, вода е проникнала в подземните етажи само на малка част от сградите.

Няма сведения за чувствително повишаване на нивото на река Янтра във Велико Търново.

Директните щети от наводненията в страната са за около 150 милиона лева.

Това заяви в предаването "Бизнесът" финансовият министър Милен Велчев.

До две седмици ще е ясна позицията на европейските институции по въпроса, както и възможностите им да ни компенсират за щетите от наводненията от Европейския фонд за солидарност.

Велчев уточни, че е възможно да се получат средства и за непреките загуби в земеделието

За четири дни в касичките на Столичната организация на Българския червен кръст са събрани около 10 хиляди лева за пострадалите от стихийните бедствия.

Акцията ще продължи до 22 юли.
Организаторите напомнят, че средства за потърпевшите от наводненията се набират и по банков път.